Jakie są ogólne zalecenia dietetyczne przy cukrzycy ciążowej? Poznaj najważniejsze zasady.
Większość kobiet z cukrzycą ciążową nie musi przyjmować insuliny – wyrównanie poziomu cukru we krwi często można osiągnąć dzięki odpowiedniej diecie. Dieta cukrzycowa to po prostu zdrowa dieta, którą powinna stosować każda przyszła mama. W diecie przyszłej mamy borykającej się z cukrzycą zalecane są: produkty zbożowe, białkowe (chude mięso i wędliny, ryby, chudy nabiał), warzywa i tłuszcze roślinne. Nie zaleca się spożywać tłuszczy zwierzęcych (w tym tłustego nabiału) oraz węglowodanów prostych (cukier, słodycze, miód, przetworzone owoce).
W komponowaniu swojej diety pamiętaj o następujących zasadach:
- Zaleca się spożywanie 6 do 8 posiłków: 3 główne posiłki i 3,4 przekąski – taki rozkład sprzyja utrzymaniu w normie glikemii (ilość posiłków ustal ze swoim lekarzem prowadzącym)
- I śniadanie powinno być spożyte nie później niż o godz. 8.30
- Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2,5-3 godziny (dopuszczalne przesunięcie czasowe w spożyciu posiłków do około 0,5 godziny).
- Główny składnik diety stanowią węglowodany – mają największy udział procentowy w diecie, są głównym źródłem energii, ale mają też największy wpływ na wartość glikemii.
- W trakcie leczenia dietetycznego należy obowiązkowo badać obecność acetonu w moczu przy pomocy pasków testowych. Aceton świadczy o stanie głodu organizmu matki i jest szkodliwy dla płodu. Rozwiązaniem jest spożywanie dodatkowej kolacji.
- Duże znaczenie ma ważenie produktów; zwróć szczególną uwagę na wagę produktów takich jak: pieczywo, produkty zbożowe i owoce.
- Należy wyeliminować węglowodany proste, takie jak cukier, słodycze, przetwory owocowe, dżem i miód
- Słodziki i słodycze dla kobiet w ciąży są zabronione
- W komponowaniu posiłków warto korzystać z Talerza Żywieniowego.
Zalecenia zdrowego żywienia:
Pamiętaj! Jedz różnorodne produkty każdego dnia.
Jedz więcej:
- Produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze)
- Różnokolorowych warzyw i owoców – więcej warzyw niż owoców
- Nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób)
- Ryb (zwłaszcza tłustych morskich)
- Produktów mlecznych niskotłuszczowych, zwłaszcza fermentowanych
- Orzechów i nasion (np. orzechów włoskich, pestek dyni, nasion słonecznika)
Jedz mniej:
- Soli
- Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (m.in. kiełbas, wędlin, boczku)
- Cukru i słodzonych napojów
- Produktów przetworzonych (tj.: fast food, słone przekąski, herbatniki, batony, wafelki) z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów)
Zamieniaj:
- Przetworzone produkty zbożowe (np. jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste
- Mięso czerwone i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy
- Słodkie napoje na wodę
- Tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (oleje np. rzepakowy, oliwa z oliwek)
- Produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszczowe (mleko, jogurt, kefir, maślanka, biały ser)
- Smażenie, grillowanie na gotowanie, w tym na parze, duszenie lub pieczenie
Bądź aktywna fizycznie i utrzymuj masę ciała w normie.
Pobierz dietę dla kobiet w ciąży:
Materiał przygotowany przez:
Reginę Kijewską – edukatora diabetologicznego, pielęgniarkę, dietetyka
Centrum Medyczne CEMED Łomża
Fragment z diety dla kobiet w ciąży 2000/2200 kcal.