Czy diabetyk może jeść SŁODYCZE?

Nieodłącznym elementem życia każdego cukrzyca jest uważne przestrzeganie diety. Jej podstawą jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz rezygnacja z węglowodanów prostych, które powodują gwałtowne wzrosty i spadki poziomu

CZYTAJ DALEJ »

BŁONNIK POKARMOWY w diecie diabetyka.

Sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i samopoczucie człowieka oraz jakość i długość życia. Jednym ze składników żywności mającym znaczny wpływ na zdrowie jest błonnik.

CZYTAJ DALEJ »

CHOROBY SKÓRY w cukrzycy.

Skóra to jeden z najważniejszych i największych narządów w ludzkim ciele. Jej średnia powierzchnia u osoby dorosłej to 1,5 -2 m2 a masa (wraz z tkanką podskórną) może dochodzić do

CZYTAJ DALEJ »

ŚWIĄTECZNE przepisy dla diabetyka.

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na nadejście świąt Bożego Narodzenia. To magiczny czas spotkań z bliskimi i chwili oddechu od codzienności przy świątecznym stole. Dla diabetyka Wigilia i Boże Narodzenie to okres wielu

CZYTAJ DALEJ »

Rozgrzewające ŚNIADANIA dla diabetyka.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jego regularne spożywanie ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Będąc diabetykiem należy przestrzegać poniższych zasad: Śniadanie powinno być spożywane w ciągu godziny od

CZYTAJ DALEJ »

Sycące i zdrowe ZUPY dla diabetyka

Czy diabetycy mogą jadać zupy? Oczywiście, że tak. Dobrze przygotowana zupa jest pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, jest bogata w witaminy i minerały, dostarcza cennego błonnika. Musimy jednak pamiętać

CZYTAJ DALEJ »

MITY na temat cukrzycy.

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną o przewlekłym charakterze. Cukrzyca stanowi poważne, globalne zagrożenie, a liczba chorych z cukrzycą gwałtownie wzrasta. Co 5 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby,

CZYTAJ DALEJ »