BŁONNIK POKARMOWY w diecie diabetyka.

Sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i samopoczucie człowieka oraz jakość i długość życia. Jednym ze składników żywności mającym znaczny wpływ na zdrowie jest błonnik.

CZYTAJ DALEJ »

CHOROBY SKÓRY w cukrzycy.

Skóra to jeden z najważniejszych i największych narządów w ludzkim ciele. Jej średnia powierzchnia u osoby dorosłej to 1,5 -2 m2 a masa (wraz z tkanką podskórną) może dochodzić do

CZYTAJ DALEJ »

ŚWIĄTECZNE przepisy dla diabetyka.

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na nadejście świąt Bożego Narodzenia. To magiczny czas spotkań z bliskimi i chwili oddechu od codzienności przy świątecznym stole. Dla diabetyka Wigilia i Boże Narodzenie to okres wielu

CZYTAJ DALEJ »

Rozgrzewające ŚNIADANIA dla diabetyka.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jego regularne spożywanie ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Będąc diabetykiem należy przestrzegać poniższych zasad: Śniadanie powinno być spożywane w ciągu godziny od

CZYTAJ DALEJ »

Sycące i zdrowe ZUPY dla diabetyka

Czy diabetycy mogą jadać zupy? Oczywiście, że tak. Dobrze przygotowana zupa jest pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, jest bogata w witaminy i minerały, dostarcza cennego błonnika. Musimy jednak pamiętać

CZYTAJ DALEJ »

MITY na temat cukrzycy.

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną o przewlekłym charakterze. Cukrzyca stanowi poważne, globalne zagrożenie, a liczba chorych z cukrzycą gwałtownie wzrasta. Co 5 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby,

CZYTAJ DALEJ »

JESIENNA DIETA – na nadciśnienie.

Gdy temperatura na dworze spada, potrzebujemy większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Jakie powinno być jesienne menu? To co jemy musi

CZYTAJ DALEJ »

Jak CUKRZYCA wpływa na zęby?

Na świecie, jak również w Polsce liczba chorych na cukrzycę rośnie w zastraszającym tempie. Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI w. Pacjenci, u których zdiagnozowano

CZYTAJ DALEJ »