Czy CUKRZYCĄ można się zarazić ?

Pytanie tytułowe wydaje Ci się absurdalne? A może po raz pierwszy stykasz się z chorobą, jaką jest cukrzyca i twoja wiedza w tej dziedzinie jest niewielka? Być może tego nie wiesz, ale pytanie zawarte w tytule to jedno z częściej wpisywanych pytań dotyczących cukrzycy przez internautów w wyszukiwarkach internetowych. Dlatego, z tego artykułu dowiesz kilku istotnych faktów o cukrzycy, a przede wszystkim uzyskasz odpowiedź na pytanie: czy cukrzycą można się zarazić?

Cukrzyca – co to za choroba?

W drugiej połowie XX w. na świecie stwierdzono wzrost zapadalności na cukrzycę typu 2. Przewiduje się, że liczba chorych będzie rosła w pierwszych dekadach XXI w., najszybciej w krajach rozwijających się. Około 5% populacji choruje na cukrzycę. W 90% przypadków jest to typ II. Prawdopodobnie przynajmniej połowa chorych na cukrzycę typu II nie jest zdiagnozowana. W Polsce obserwuje się także wzrost zapadalności na cukrzycę typu 2. W tej chwili mamy ok. 3 mln Polaków chorych na cukrzycę i przewiduje się, że trend wzrostowy będzie się utrzymywać w kolejnych dziesięcioleciach. [1] Co więcej, cukrzyca jest rozpoznawana u coraz młodszych osób. Skąd się wzięła ta choroba i jakie są jej przyczyny?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której cechą  charakterystyczną jest podwyższony poziom cukru we krwi. Cukrzyca związana jest z nieprawidłowym wydzielaniem/brakiem insuliny (cukrzyca typu 1) lub nieprawidłowym działaniem insuliny w organizmie  (cukrzyca typu 2, cukrzyca ciążowa). Cukrzyca typu I nazywana jest również cukrzycą młodzieńczą, ponieważ ujawnia się w pierwszych 20 latach życia. Objawy kliniczne pojawiają się nagle i niespodziewanie – jest to kwestia dni, tygodni. Z kolei cukrzyca typu II, zwana też cukrzycą dorosłych, zazwyczaj występuje po 40. roku życia i ujawnia się u osób otyłych i starszych, chociaż zdarza się również u ludzi młodych i szczupłych. [2] Warunkują ją także czynniki genetyczne i środowiskowe. Objawy pojawiają się dyskretnie, nie są charakterystyczne, rozwijają się powoli, dlatego bywa rozpoznana dopiero po upływie wielu lat.

Jaka jest przyczyna cukrzycy typu 1?

Przyczyn cukrzycy typu 1 można upatrywać w zachodzącej interakcji między genami a czynnikami środowiskowymi. W Stanach Zjednoczonych najwyższą zapadalność odnotowuje się u osób rasy kaukaskiej. Ryzyko zachorowania wzrasta u osób, u których choroba występuje w rodzinie. Zwłaszcza jeśli choruje ojciec. Jeśli cukrzyca typu 1 pojawiła się  u ojca, ryzyko zachorowania wynosi 10%, jeśli u  matki – 4%. Jeśli oboje rodziców chorują na cukrzycę typu 1 – prawdopodobieństwo wyniesie aż 15%. Ryzyko znacznie wzrasta również, jeśli choruje rodzeństwo, przy czym im wcześniej wystąpiła choroba, tym większe ryzyko jej rozwoju u braci lub sióstr. Przyczyn zapadalności na cukrzycę typu 2 upatruje się również w infekcjach (głównie wirusowych), niektórych lekach, czy takich czynnikach jak: zbyt krótki okres karmienia piersią, wczesne rozpoczęcia karmienia dzieci mlekiem krowim, dieta bogata w gluten i inne. [3]

Nawet 90-95% przypadków cukrzycy to cukrzyca typu 2. Wzrost światowej  zapadalności na cukrzycę wiąże się z rozwojem cywilizacyjnym i zmianą stylu życia. Siedzący tryb życia, śmieciowe jedzenie, nadwaga, nadciśnienie, stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu – to wszystko może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy typu 2. Zasadniczą rolę w powstawaniu tej choroby odgrywają czynniki genetyczne. U krewnych I stopnia osoby chorej występuje dużo większe ryzyko pojawienia cukrzycy typu 2. W przypadku pojawienia się choroby u jednego z bliźniąt jednojajowych ryzyko wystąpienia u drugiego wynosi niemal 100%. [4] Predyspozycja do wystąpienia cukrzycy typu 2 powstaje w wyniku współdziałania wielu genów, regulujących metabolizm obciążonej genetycznie osoby. Geny są odpowiedzialne za powstanie insulinooporności (utraty wrażliwości na insulinę) jak i  podwyższenie wrażliwości komórek beta na glukozę. Predyspozycje genetyczna wraz z innymi czynnikami ryzyka (nadprogramowe kilogramy, brak ruchu) w cukrzycy typu 2 są istotne etiologicznie. [5]

Czy cukrzycą można się zarazić?

Mimo że mechanizmy zapadania na cukrzycę nie są do końca  poznane, zdecydowanie można stwierdzić, że cukrzycą nie można się zarazić, tak jak ma to miejsce np. w chorobach wirusowych (drogą wziewną, przez kontakt ze śliną i wydzielinami dróg oddechowych podczas kaszlu i kichania). Cukrzycą nie można się również zarazić poprzez kontakt z krwią osoby chorej. Cukrzyca pojawia się wskutek mieszanki  czynników genetycznych i środowiskowych, z przewagą tych drugich, jeśli mówimy o cukrzycy typu 2 (na którą cierpi 90-95 % diabetyków). Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule: cukrzycą nie można się zarazić w żaden sposób, ale nasz styl życia i predyspozycje genetyczne mogą przyczynić się do rozwinięcia się choroby.

Autor: Natalia Lipska-Kapłunow – edukator w cukrzycy

Źródła:

[1] D. Moczulki, Epidemiologia cukrzycy https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/236,epidemiologia-cukrzycy dostęp z dn. 2.02.2023

[2] Porady lekarza rodzinnego Cukrzyca https://www.sw.gov.pl/assets/14/10/38/1895fc766adb42c2366e40db2c01f91d5d3b9324.pdf s. 4-5 dostęp z dn. 2.02.2023

[3] J. Fiłon Cukrzyca – wyzwanie zdrowia publicznego w XXI w. http://pbc.biaman.pl/Content/60948/Cukrzyca_wyzwanie_zdrowia_publicznego_w_XXI_w.pdf s. 35 dostęp z dn. 2.02.2023

[4] Porady lekarza… https://www.sw.gov.pl/assets/14/10/38/1895fc766adb42c2366e40db2c01f91d5d3b9324.pdf s. 4-5 dostęp z dn. 2.02.2023 s. 5

[5] J. Fiłon Cukrzyca – wyzwanie zdrowia…http://pbc.biaman.pl/Content/60948/Cukrzyca_wyzwanie_zdrowia_publicznego_w_XXI_w.pdf s. 35 dostęp z dn. 2.02.2023 s. 26, 30

Czytaj więcej

BŁONNIK POKARMOWY w diecie diabetyka

Sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i samopoczucie człowieka oraz jakość i długość życia. Jednym ze składników żywności mającym znaczny wpływ na zdrowie jest błonnik. Błonnik, przechodząc przez przewód pokarmowy, nie ulega trawieniu i wchłanianiu, a ze względu na małą wartość energetyczną (2 kcal/g) przez wiele lat uznawany był jedynie za substancję balastową dlatego przez długi czas uważano ten składnik za bezużyteczny element. [1] Dziś wiadomo, że błonnik kontroluje wiele istotnych procesów w organizmie.

Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to różne składniki ścian komórek roślinnych, odporne na rozkład przez enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka. Zalicza się do nich celulozę, hemicelulozę, β-D-glukany, pektyny, gumy oraz ligniny. Pektyny w 90-100% ulegają degradacji pod wpływem bakterii jelitowych, hemiceluloza – 50-80%, a celuloza – 30-50%. Ligniny w ogóle nie ulegają rozkładowi. [2]

Rodzaje błonnika

Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny jest szczególnie ważny w diecie osób chorych na cukrzycę (spowalnia wchłanianie cukrów, dzięki czemu zapobiega dużym wahaniom poziomu glukozy we krwi, ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi). Występuje on w produktach takich jak: otręby i płatki owsiane, suche nasiona roślin strączkowych, dynia, brokuły, marchew, kapusta, jabłka, owoce cytrusowe (zwłaszcza grejpfruty). Błonnik nierozpuszczalny korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaparciom, zwiększa objętość stolca, przyspiesza pasaż jelit oraz pochłania i wiąże niektóre substancje, także toksyczne, z przewodu pokarmowego. To jego działanie sprawia, że jest on bardzo pomocny w diecie redukcyjnej osób z nadwagą i otyłością, w której dodatkowo pełni funkcję tzw. wypełniacza tzn. daje uczucie sytości na dłużej. Ta postać błonnika zawarta jest w następujących produktach: otręby pszenne, pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału, kasze (gryczana, pęczak), ciemny ryż, warzywa, owoce, szczególnie ze skórką i drobnymi pestkami. [3]

Jakie funkcje pełni błonnik?

  • Zmniejsza wchłanianie węglowodanów i obniża poziom glukozy we krwi.
  • Obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi.
  • Zmniejsza ryzyko zaparć.
  • Zmniejsza czas kontaktu potencjalnych karcynogenów z błoną śluzową jelita grubego.
  • Działa łagodząco na jelita.
  • Zmniejsza ryzyko nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.
  • Działa korzystnie na rozwój mikroflory w jelicie grubym.
  • Pobudza żucie i wydzielanie śliny.
  • Zwiększa uczucie sytości.
  • Wzmacnia odporność [4]

Błonnik a cukrzyca

W ostatnich latach w kilku badaniach sprawdzano, w jaki sposób spożycie błonnika wpływa na poziom cukru. Wyniki badań pokazują, że dieta obfita w błonnik potrafi obniżyć średnią, a zwłaszcza poposiłkową glikemię, jak również stężenie HbA1c u chorych na cukrzycę, zmniejsza częstość epizodów hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą typu 1, oraz insulinemię u osób z cukrzycą typu 2. [5] Przytoczyć można badania Dr Liping Zhao z Shanghai Jiao Tong University i jego kolegów. Badacze porównali efekty dwóch różnych diet u osób z cukrzycą typu 2. W ciągu 12 tygodni 16 uczestników badania było na standardowej, niskotłuszczowej i ubogiej w węglowodany diecie, natomiast 27 osób jadło dużo pokarmów bogatych we włókno roślinne – produktów pełnoziarnistych czy warzyw. Obu grupom podano też akarbozę – lek, który spowalnia trawienie skrobi. Dzięki akarbozie skrobia przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywieniem mikroorganizmów. Na koniec eksperymentu 89 proc. osób na diecie bogatej we włókno roślinne skuteczniej regulowało poziom cukru we krwi. W grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 50 proc. Dodatkowo grupa o wyższym spożyciu włókna roślinnego bardziej straciła na wadze i miała korzystniejszy profil lipidów we krwi. Jak podsumował dr Zhao, zwiększenie zawartości włókna roślinnego w diecie może poprawić stan zdrowia osób chorych na cukrzycę. [6]

Spożycie błonnika

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, minimalna dzienna podaż błonnika pokarmowego powinna wynosić 25 g lub 15 g/1000 kcal diety. Należy dążyć do zwiększenia spożycia błonnika pokarmowego przez włączenie minimum 2 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz 3 porcji warzyw bogatych w błonnik. W przypadku braku możliwości podaży zalecanej ilości błonnika pokarmowego należy rozważyć wprowadzenie suplementów błonnika, szczególnie w postaci frakcji rozpuszczalnych w wodzie. Celowe jest zwiększenie podaży skrobi opornej (frakcji błonnika) w diecie. [7]

Zdrowy styl życia, redukcja masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta, której podstawą są: produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, minimalizują ryzyko wystąpienia cukrzycy i jej powikłań. Zwiększenie spożycia węglowodanów złożonych, w tym także błonnika, przynosi wymierne korzyści dla osób chorych na cukrzycę. Błonnik, wpływając na zwiększenie sytości, pomaga kontrolować masę ciała, wpływa korzystnie na kontrolę glikemii i obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu.

Autor: Natalia Lipska-Kapłunow – edukator w cukrzycy

Źródło:

[1] Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii, Polskie Towarzystwo Dietetyki https://ptd.org.pl/sites/default/files/ksiazka_streszczen_19_05_2017.pdf dostęp z dn. 9.01.2023

[2] Praktyczny Podręcznik Dietetyki (Ministerstwo Zdrowia) pod red. M. Jarosza https://www.gov.pl/attachment/3146bf5a-4474-4cb8-86b2-34b1a3cd75ces. 91, dostęp z dn. 9.01.2023

[3] Farmacja Współczesna 2009; 2: 110-116 Cukrzyca (część III) Dieta w cukrzycy, K. Korzeniowska, A. Jabłecka https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/200902_Farmacja_004.pdf s. 114 dostęp z dn. 9.01.2023

[4] Infografika IZŻ, Błonnik pokarmowy – dlatego jest tak ważny ? https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/32-infografika_blonnik-pokarmowy-dlaczego-jest-taki-wazny.pdf dostęp z dn. 9.01.2023

[5] Farmacja Współczesna…s.113 https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/200902_Farmacja_004.pdf dostęp z dn. 9.01.2023

[6] Dieta bogata w błonnik pomocna przy leczeniu cukrzycy Polskie Stowarzyszenie Diabetyków: https://diabetyk.org.pl/dieta-bogata-w-blonnik-pomocna-przy-leczeniu-cukrzycy/ dostęp z dn. 9.01.2023

[7] Zalecenia Kliniczne dotyczące postępowania u osób chorych na cukrzycę 2022. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego https://ptdiab.pl/images/docs/zalecenia/CTiD-1-2022-pl.pdf s.23 dostęp z dn. 9.01.2023

Czytaj więcej

Sycące i zdrowe ZUPY dla diabetyka

Czy diabetycy mogą jadać zupy? Oczywiście, że tak. Dobrze przygotowana zupa jest pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, jest bogata w witaminy i minerały, dostarcza cennego błonnika. Musimy jednak pamiętać o kilku zasadach:

  1. Wywar, który jest podstawą każdej zupy, powinien być przygotowany na bazie warzyw lub chudego mięsa. Nie używamy gotowych bulionów czy kostek rosołowych.
  2. Zupa powinna obfitować w warzywa, mogą być to warzywa korzeniowe (seler, pietruszka, marchewka – w mniejszej ilości), brokuły, kalafior, warzywa strączkowe, pomidory, cukinie, świeże lub kiszone ogórki, kapusta, z powodzeniem możemy również wykorzystać mrożonki. Warzywa nie powinny być rozgotowane, a udział warzyw skrobiowych minimalny!
  3. Do zupy warto dodać porcję węglowodanów złożonych, np. gruboziarnistej kaszy (pęczak, gryczanej, jęczmiennej), pełnoziarnistego makaronu czy brązowego ryżu. Można ją również spożyć z razowym pieczywem.
  4. Unikamy dodatków łatwoprzyswajalnych, takich jak: biały ryż, makaron z pszenicy zwyczajnej, białe pieczywo, groszek ptysiowy itp.
  5. Zupy w postaci kremu nie są zalecane, jeśli jednak chcemy zjeść zupę krem, należy dodać do niej w całości np. pestek dyni, słonecznika czy grzanki z razowego pieczywa, co obniży indeks glikemiczny posiłku.
  6. Unikamy zabielania zupy śmietaną (zwłaszcza z wysoką zawartością tłuszczu), możemy dodać do zupy łyżkę naturalnego jogurtu lub kefiru już na talerzu.
  7. Zamiast soli do przyprawiania używamy ziół i przypraw:  liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego, majeranku, lubczyku, natki pietruszki, koperku, słodkiej lub ostrej papryki, bazylii, oregano, estragonu, curry, kminku. Warto dodać do zupy dużą porcję świeżej natki pietruszki już na talerzu.

Przykłady:

ZUPA À LA MINESTRONE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Wartości odżywcze dla jednej porcji: K: 394.9 / B: 19.5 / T: 11.8 / WP: 47.8 / F: 12.2 / WW.: 4.8

Składniki:

Bulion drobiowy (domowy z kurczaka lub indyka) – 500 g (2,1 x szklanka)

Pomidor – 240 g (2 x sztuka)

Por – 140 g (1 x sztuka)

Papryka czerwona – 140 g (1 x sztuka)

Cebula – 100 g (1 x sztuka)

Makaron penne (pełnoziarnisty) – 80 g (1,1 x szklanka)

Seler korzeniowy – 60 g (1 x plaster)

Pietruszka, liście – 18 g (3 x łyżeczka)

Olej rzepakowy – 10 g (1 x łyżka)

Czosnek – 10 g (2 x ząbek)

Ser, parmezan – 8 g (1 x łyżka)

Tymianek – 2 g (0,5 x łyżeczka)

Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x szczypta)

Liść laurowy – 1 g (1 x listek)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al’ dente.
  2. Pokrój warzywa w kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Cebulę, czosnek, pora i selera podduś na tłuszczu w garnku, tak by warzywa lekko zmiękły i się nie przypaliły. Duś pod przykryciem.
  3. Warzywa zalej bulionem. Gotuj ok. 10-15 minut.
  4. Nałóż porcję zupy na talerz, dodaj makaron, posyp startym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Wartości odżywcze dla jednej porcji: K: 309.8 / B: 8.6 / T: 2.0 / WP: 58.7 / F: 9.2 / WW.: 5.9

Składniki:

Jogurt naturalny – 40 g (2 x łyżka)

Marchew – 45 g (1 x sztuka)

Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x sztuka)

Seler korzeniowy – 60 g (1 x plaster)

Cebula – 50 g (0,5 x Sztuka)

Passata pomidorowa – 400 g (1,7 x szklanka)

Liść laurowy – 3 g (3 x listek)

Ziele angielskie – 2 g (2 x sztuka)

Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x szczypta)

Ryż brązowy – 100 g (8 x łyżka)

Pietruszka, liście – 18 g (3 x łyżeczka)

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, obierz oraz pokrój wzdłuż, wrzuć do wrzącej wody
  2. Cebulę opal i dodaj do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
  3. Wyjmij włoszczyznę z wywaru, pokrój w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę i wrzuć z powrotem do garnka
  4. Do całości dodaj passatę pomidorową i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
  5. Zjedz z ugotowanym ryżem, kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki.

BARSZCZ UKRAIŃSKI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Wartości odżywcze dla jednej porcji: K: 275.6 / B: 11.4 / T: 1.8 / WP: 45.4 / F: 17.1 / WW.: 4.3

Składniki:

Burak – 400 g (4 x sztuka)

Fasola szparagowa – 180 g (2 x garść)

Kapusta biała – 165 g (3 x liść)

Marchew – 90 g (2 x sztuka)

Seler korzeniowy – 60 g (1 x Plaster)

Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)

Cytryna – 40 g (0,5 x Sztuka)

Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)

Ziele angielskie – 4 g (4 x Sztuka)

Sól himalajska – 3 g (3 x Szczypta)

Pieprz biały – 2 g (2 x Szczypta)

Liść laurowy – 2 g (2 x Listek)

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i wrzuć do niej obrane buraki, gotuj tak długo aż będą miękkie.
  2. Buraki wyjmij a do zupy dodaj pokrojoną marchew, seler, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
  3. Liście kapusty po umyciu posiekaj, umyj fasolkę pokrój na mniejsze części, dodaj do zupy (możesz użyć mrożonej).
  4. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojonego lub startego na tarce jednego, wcześniej ugotowanego buraka i od razu zakwaś sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
  5. Dodaj wyciśnięty czosnek i dopraw do smaku.
  6. Zupę możesz zjeść z razowym pieczywem.

ZUPA GULASZOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Wartości odżywcze dla jednej porcji: K: 591.1 / B: 46.8 / T: 15.8 / WP: 58.9 / F: 17.0 / WW.: 5.9

Składniki:

Wieprzowina, szynka surowa – 300 g (3 x Kawałek)

Papryka czerwona – 280 g (2 x Sztuka)

Cebula – 200 g (2 x Sztuka)

Passata pomidorowa (przecier) – 240 g (1 x Szklanka)

Włoszczyzna krojona w paski, mrożona – 200 g (2 x Garść)

Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)

Papryka żółta – 140 g (1 x Sztuka)

Pietruszka, liście – 24 g (4 x Łyżeczka)

Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)

Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)

Ziele angielskie – 5 g (5 x Sztuka)

Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)

Liść laurowy – 4 g (4 x Listek)

Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju wraz z posiekaną cebulą.
  2. Włoszczyznę zalej wodą, zagotuj. Dodaj podsmażone mięso, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do zupy, gotuj kolejne 10 minut.
  4. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę.
  5. Dodaj do zupy paprykę, przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem, papryką. Całość gotuj jeszcze 10-15 minut.
  6. Zupę na talerzu posyp zieloną pietruszką. Możesz zjeść z razowym pieczywem.

Agenda:

K-kcal, B-białka, T-tłuszcze, WP-węglowodany przyswajalne, F-błonnik, WW – wymienniki węglowodanowe

Autor: Mgr dietetyki Joanna Wójcik

Na podstawie obowiązujących Normy Żywienia dla populacji Polski opracowanych przez IŻIŻ pod red. M. Jarosz oraz Zaleceń PTD na rok 2022.

Czytaj więcej

Jakie produkty obniżają POZIOM CUKRU we krwi ?

Wysoki poziom cukru we krwi to niebezpieczne zjawisko, nazywane stanem przedcukrzycowym i może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Osoby z już zdiagnozowaną cukrzycą, mimo przyjmowania leków, także miewają problem z wyrównaniem poziomu glukozy. Ogromny wpływ na taki stan rzeczy ma tryb życia: nieprawidłowa dieta oraz zbyt niska aktywność fizyczna. Żywienie odgrywa tu ogromną rolę, ponieważ poziom glukozy we krwi jest uzależniony od rodzaju, ilości i jakości produktów, które spożywamy na co dzień. Są produkty, które powodują nagły i szybki wzrost cukru we krwi oraz takie, po których spożyciu cukier się stabilizuje.

Czym jest glukoza?

Glukoza jest cukrem prostym (gronowym) i stanowi podstawowe źródło energii w organizmie człowieka. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – jest wykorzystywana do utrzymania prawidłowej temperatury ciała, pracy mięśni i organów wewnętrznych, pracy mózgu czy układu nerwowego. Jest związkiem łatwo i szybko przyswajalnym.[1] Jednak nadmiar glukozy może prowadzić m.in. do stanów przedcukrzycowych oraz cukrzycy. Za jej wyrównanie odpowiada hormon wytwarzany przez trzustkę – insulina. Po zjedzonym posiłku poziom glukozy wzrasta, co jest sygnałem dla trzustki do wydzielenia insuliny, odpowiadającej za transport glukozy do tkanek, powodując spadek jej poziomu we krwi.

Jakie wartości glukozy są prawidłowe?

Istnieją trzy przedziały wartości przy pomiarze glukozy z krwi żylnej oznaczonej na czczo w laboratorium:

  • Od 70 do 99 mg/dl (od 3,9 do 5,55 mmol/l) – prawidłowa tolerancja glukozy
  • Od 100 do 125 mg/dl (od 5,6 do 6,9 mmol/l) – nieprawidłowa tolerancja glukozy (stan przedcukrzycowy)
  • 126 mg/dl i więcej w przynajmniej dwóch pomiarach – cukrzyca [2]

Jak obniżyć poziom cukru we krwi, gdy jest zbyt wysoki – co jeść?

Podstawowym zaleceniem utrzymania prawidłowych wartości glukozy we krwi jest stosowanie prawidłowej diety. Dobór odpowiednich produktów może zapobiec gwałtownym wzrostom cukru. Indeks glikemiczny (IG) produktów jest bardzo ważnym aspektem żywieniowym w przypadku problemów z gospodarką węglowodanową.

Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na poziom glukozy 2-3 godziny po spożyciu. Im wyższa wartość indeksu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego

spożyciu. Po spożyciu produktu o niskim IG następuje powolne przyswajanie glukozy, co za tym idzie stopniowy wzrost we krwi, a to z kolei ułatwia kontrolę glikemii.

Produkty możemy podzielić na trzy grupy pod kątem wartości indeksu:

  • Niski indeks glikemiczny: mniej niż 55
  • Średni indeks glikemiczny: 55-70
  • Wysoki indeks glikemiczny:  wyższy niż 70

Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się produkty, których IG nie przekracza 55, produkty o IG 55-70 można spożywać od czasu do czasu, w małych ilościach i w zbilansowanym posiłku, natomiast produktów o IG > 70 należy unikać.    >>POBIERZ INDEKS GLIKEMICZNY<<

Co jeść, a czego unikać?

Najmniej pożądaną grupą produktów w przypadku problemów z gospodarką węglowodanową jest grupa o wysokim indeksie. Przykładami produktów z tej grupy są: produkty na bazie białej mąki pszennej (pieczywo, makarony, naleśniki, placki mączne, paluszki itp.), ryż biały, kasza manna, słodycze (czekolady, żelki, cukierki, lizaki, ciasta, ciasteczka itp.), płatki kukurydziane, słodkie płatki śniadaniowe, płatki ryżowe, ryż preparowany, wafle ryżowe, niektóre owoce. Spożywając dane produkty bardzo szybko podnosimy poziom glukozy, nad którym ciężko zapanować.

W przypadku wprowadzenia do żywienia produktów o niskim oraz średnim indeksie mamy zdecydowanie lepszą kontrolę nad glikemią. Do produktów o średnim i niskim IG zaliczamy: surowe warzywa, nabiał, produkty z pełnoziarnistej mąki, strączkowe, niektóre owoce. Należy jednak pamiętać, że niski indeks glikemiczny nie oznacza, że można zjadać te produkty w dużych ilościach. Wiele owoców ma niski lub średni IG (np. kiwi, śliwki, gruszki, jabłka, wiśnie), jednak spożycie ich w większych ilościach spowoduje duży wzrost glukozy. Nie oszukujmy się – jest różnica między zjedzeniem trzech truskawek, a zjedzeniem pół kilograma truskawek. [3]

Jakie produkty są szczególnie polecane dla diabetyków? Poznaj nasz krótki ranking!

  1. Brokuły – posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. To warzywa niskoskrobiowe, co wiąże się z tym, że mają niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii. Ponadto dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie zmiatają wolne rodniki. Brokuły są również źródłem sulforafanu, który wspiera redukcję masy ciałapoprawia wrażliwość insulinową, pomaga unormować poziom leptyny, insuliny i glukozy. [4]

 2. Dynia  – to warzywo bogate w witaminy: A, B6, E, potas, żelazo, ryboflawinę i fosfor. Posiada właściwości oczyszczające krew, więc dobrze reguluje poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zawarty w dyni błonnik pokarmowy doskonale wspomaga trawienie i pracę układu pokarmowego oraz pobudza usuwanie zbędne produkty przemiany materii z organizmu.[5]

3. Jabłka – cukrzycy powinni uważać na owoce, ponieważ podstawowym składnikiem owoców są węglowodany, jednak niektóre z nich mogą mieć pozytywny wpływ na stan zdrowia. Przede wszystkim owoce zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy C oraz karotenów.

4. Czerwona soczewica – soczewica ma niski indeks glikemiczny a w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone. Dodatkowo soczewica jest źródłem błonnika pokarmowego. Soczewica może wpływać na zmniejszenie częstości występowania przewlekłych schorzeń związanych z niewłaściwym poziomem glukozy we krwi i potwierdzają to badania. Naukowcy z Uniwersytetu Guelph (Kanada) udowodnili, że zastąpienie połowy porcji ziemniaków lub ryżu soczewicą, może obniżyć poziom glukozy we krwi nawet o ponad 20 %.[6]

5. Awokado – Owoce awokado odznaczają się niską zawartością cukrów i jednocześnie wysoką zawartością dobroczynnych tłuszczów, błonnika i witamin. Awokado daje szybkie uczucie sytości, a tłuszcz w nim zawarty spowalnia rozkład węglowodanów, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. [7]

Źródła:

[1] cukrzycapolska.pl/cialo-i-cukrzyca/glukoza/ dostęp z dn. 20.10.2022

[2] Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 s.24  https://ptdiab.pl/images/docs/zalecenia/CTiD-1-2022-pl.pdf s.9 , dostęp z dn. 20.10.2022

[3] diagnosis.pl/jak-obnizyc-poziom-cukru-we-krwi, , dostęp z dn. 20.10.2022

[4] https://insulinoopornosc.com/sulforafan/, dostęp z dn. 20.10.2022

[5] https://krokdozdrowia.com/dynia-obnizyc-cukier-i-cholesterol/, dostęp z dn. 20.10.2022

[6] https://dietetycy.org.pl/soczewica-a-poziom-glukozy-we-krwi/, dostęp z dn. 20.10.2022

[7] https://etwojfarmaceuta.pl/odkrycia-medyczne/awokado-w-walce-z-cukrzyca-typu-drugiego-ii/, dostęp z dn. 20.10.2022

Czytaj więcej

MITY na temat cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną o przewlekłym charakterze. Cukrzyca stanowi poważne, globalne zagrożenie, a liczba chorych z cukrzycą gwałtownie wzrasta. Co 5 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby, co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań. Liczba nowych zachorowań rośnie w tak dramatycznym tempie, że w 2030 r. może osiągnąć 438,4 mln [1] Pomimo tego, wiele osób nie jest świadomych istnienia tej choroby – jej przyczyn, przebiegu oraz powikłań. A to powoduje, że wokół cukrzycy narasta wiele mitów. Spróbujmy obalić niektóre z nich.

Przy cukrzycy nie można prowadzić samochodu

W Polsce osoby chore na cukrzycę mogą ubiegać się o prawo jazdy we wszystkich kategoriach, jednak wiąże się to ze spełnieniem dodatkowych warunków m.in. uzyskania opinii diabetologa, który potwierdzi dobre wyrównanie metaboliczne cukrzycy oraz niewielką skłonność do ciężkich niedocukrzeń. Kierowcy podlegają regularnym kontrolnym badaniom lekarskim, ale okres między badaniami nie może być dłuższy niż 5 lat (dotyczy kat. B). W przypadku insulinoterapii okres między badaniami wynosi 1 rok. Prawo jazdy (kat.B) – zarówno dla chorych na cukrzycę typu 1, jak i cukrzycę typu 2 wydawane jest na okres 5 lat. [2] Możliwość uzyskania prawa jazdy przekreśla niewystarczająca świadomość hipoglikemii, oznaczająca w porze czuwania, nieodczuwanie patologicznie niskich wartości glikemii lub brak reakcji na nie, pomimo alertu przekazywanego przez urządzenie zewnętrzne do ciągłego monitorowania glikemii (CGM), co w konsekwencji może prowadzić do ciężkiej hipoglikemii i zaburzeń świadomości. Względnym przeciwwskazaniem zdrowotnym jest nawracająca ciężka hipoglikemia (tj. co najmniej dwa przypadki ciężkiej hipoglikemii w okresie ostatnich 12 miesięcy). [3]

Diabetycy nie mogą jeść owoców, bo mają dużo cukru

To prawda, że owoce zawierają cukry proste. Prawdą jest również, że powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Nie oznacza to jednak, że trzeba z nich całkowicie zrezygnować. Owoce dostarczają organizmowi całe mnóstwo witamin i minerałów – nie są to wyłącznie puste kalorie.  Chorzy na cukrzycę powinni spożywać owoce z umiarem. Najlepiej wybierać te o niskim indeksie glikemicznym, takie jak agrest, awokado, maliny, grejpfruty, czarną porzeczkę czy wiśnie. Sięgając po owoce, warto pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze – im bardziej dojrzały owoc, tym wyższy indeks glikemiczny. Mając do wyboru zielonego banana i dojrzałego – wybierzmy tego pierwszego. Po drugie, proces rozdrabniania niszczy włókna błonnika, przez co traci on swoje właściwości opóźniające wchłanianie

glukozy. Surowe jabłko będzie lepszym wyborem niż mus, obrana pomarańcza podzielona na cząstki będzie lepszym wyborem niż świeżo wyciśnięty z niej sok. [4]

Można chorować na łagodną formę cukrzycy

Cukrzyca przez wiele lat może być chorobą utajoną, niepowodującą żadnego dyskomfortu. Dlatego choroby tej nie można ignorować. W cukrzycy typu 2 podwyższone stężenia glukozy utrzymują się wiele lat przed pojawieniem się objawów. Mimo braku objawów klinicznych choroby, podwyższone stężenie glukozy, zwiększa ryzyko późnych powikłań cukrzycy, zwłaszcza sercowo-naczyniowych takich jak zawał serca czy udar mózgu, które są najczęstszą przyczyną zgonów. Żadnej  z postaci tej choroby nie wolno bagatelizować. [5] Nie ma czegoś takiego jak „łagodna” forma cukrzycy – każda z postaci tej choroby jest niebezpieczna i może nieść katastrofalne skutki dla naszego zdrowia.

Diabetycy nie mogą robić tatuaży

Taki mit może wynikać z faktu, że cukrzyca zwiększa ryzyko zakażeń skóry, a w trakcie zabiegu tatuowania dochodzi do przerwania ciągłości skóry. Diabetycy są bardziej podatni na zakażenia, a ich leczenie trwa dłużej, jeśli cukrzyca nie jest dobrze wyrównana. Chorując na cukrzycę można zdecydować się na tatuaż, należy jednak pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, niezbędna będzie konsultacja z diabetologiem. Zweryfikuje on wyrównanie metaboliczne i obejrzy skórę w miejscu planowanego tatuażu. Po drugie, należy wybrać odpowiednie studio tatuaży – przy tego rodzaju zabiegach, sterylność to podstawa. Przy wyborze miejsca, nie należy kierować się wyłącznie ceną. Solidny salon powinien być czysty, zatrudniać wykwalifikowanych fachowców i cieszyć się dobrymi opiniami – te z łatwością sprawdzisz w Internecie. Po trzecie, o swojej chorobie powinieneś poinformować pracowników studia. Powinni być uważni na twój stan i niepokojące zmiany zachowania. Wykonanie tatuażu to zabieg często wielogodzinny. Warto mieć przy sobie węglowodanową przekąskę na wypadek hipoglikemii. Podsumowując – to nie prawda, że cukrzyca wyklucza posiadanie tatuaży. Do tego przedsięwzięcia należy się po prostu dobrze przygotować. [6]

Cukrzyca nie wpływa na libido

Cukrzyca wpływa na wiele aspektów życia, również na seksualność. Cukrzyca jest najważniejszą przyczyną zaburzeń erekcji u mężczyzn. [7] Z kolei kobiety chore na cukrzycę cierpią częściej na depresję. Depresję może powodować stale utrzymująca się lub nawracająca hiperglikemia. Libido u większości kobiet jest tak niskie, że nawet nieznaczne epizody depresji mogą powodować jego utratę. Jeśli cukrzyca nie jest dobrze wyrównana, może być przyczyną depresji, prowadząc do zaburzeń seksualnych. Kolejny aspekt, o którym warto wspomnieć to hiperglikemia. Hiperglikemia zwiększa podatność na grzybicze infekcje pochwy. Może to powodować bolesność stosunku, co z kolei eliminuje podniecenie i istotnie upośledza zdolność do osiągania orgazmu. Brak właściwego nawilżenia powoduje również dyskomfort u drugiej strony stosunku, a zatem oboje partnerzy mają trudność z osiągnięciem fizycznego zadowolenia. Stosunek seksualny, jak i poprzedzająca go gra wstępna wiążą się z dużym wydatkiem energetycznym. W zależności od czasu trwania i intensywności stosunku można zużyć nawet do  600 kcal. Jeśli wartość stężenia glukozy zbliża się do dolnej granicy normy, a w żołądku nie ma odpowiedniej ilości rezerwowych kalorii, efektem wzmożonej aktywności seksualnej może być hipoglikemia. [7] Cukrzyca ma niekorzystny wpływ na szeroko pojętą seksualność kobiet i mężczyzn dotkniętych tą chorobą. Potwierdzają to badania. 42% chorych celowo lub w wyniku działania mechanizmów obronnych wycofuje się z aktywności seksualnej, lub znacznie ją ogranicza. Niektóre publikacje podają, że tylko 60% mężczyzn i kobiet chorych na cukrzycę jest aktywnych seksualnie. [7]

Autor: Natalia Lipska Kapłunow – edukator w cukrzycy

Źródła:

[1] Koalicja na rzecz walki w cukrzycą, Raport, Wyniki badania „Społeczny obraz cukrzycy”  http://ippez.pl/wp-content/uploads/2019/03/Spoleczny-obraz-cukrzycy-raport.pdf, s. 5,  dostęp z dn. 9.10.2022

[2] www.heydoc.pl/s/article/Cukrzyca-a-prawo-jazdy-regulacje-badania-lekarskie-wymagania-Prawo-jazdy-dla-diabetyka, dostęp z dn. 8.10.2022

[3] Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, s,111, https://ptdiab.pl/images/docs/zalecenia/CTiD-1-2022-pl.pdf, dostęp z dn. 8.10.2022

[4] Łatwo przystępny indeks glikemiczny i tabela kalorii https://diagnosis.pl/indeks-glikemiczny-tabela-pdf dostęp z dn. 8.10.2022

[5] Okiem diabetologa, dr n. med. S. Badurek https://www.gabinetyodserca.pl/okiem-diabetologa/, dostęp z dn. 8.10.2022

[6] https://mojacukrzyca.pl/marze-by-miec-tatuaze-czyli-o-pigmentacji-skory-cukrzyka-slow-kilka/ dostęp z dn. 9.10.2022

[7] Zaburzenia seksualne u kobiet chorych na cukrzycę, L.Jovanovic , Via Medica ISSN 1640–8497 https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/download/8908/7574 s.118, dostęp z dn. 8.10.2022

Czytaj więcej