OWSIANKA na śniadanie – przepisy dla diabetyków

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii na start. Owsianka doskonale sprawdza się w tej roli. To prawdziwa perełka wśród produktów spożywczych bogata w białko, witamy z grupy B, magnez, potas, cynk, żelazo, witaminę E, kwas foliowy, niezbędne do utrzymania dobrej kondycji organizmu. To także doskonałe źródło błonnika, który ma korzystny wpływ na trawienie i utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Wszystko to sprawia, że owsianka z odpowiednimi dodatkami to doskonały pomysł na śniadanie dla diabetyków. Włącz owsiankę do swojej codziennej diety i skorzystaj z naszych pomysłów prosto od dietetyka.

1. Owsianka a’la ciasto marchewkowe (przepis na 1 porcję):

Wartości odżywcze jednej porcji: 275.7 kcal, B: 11.6 g, T: 9.1 g, Wp: 32.4 g, F: 8.3 g, WW: 3.2

Składniki:

  • Mleko spożywcze 1,5% 0,6 szklanki (150g)
  • Marchew 0,5 szt (23g)
  • Płatki owsiane górskie 3,5 łyżki (35g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5g)
  • Len, świeżo mielony 1 łyżeczka (5g)
  • Mak niebieski 0,5 łyżki (5g)

Przygotowanie:

  1. Marchew zetrzyj na tarce.
  2. Wszystko (oprócz maku) wymieszaj razem w naczyniu żaroodpornym i piecz w 200 stopniach około 20-30 minut – w zależności czy chcesz,  by konsystencja przypominała bardziej owsiankę czy ciasto.
  3. Posyp makiem.

2. Owsianka z gruszką i cynamonem, wersja bezglutenowa (przepis na 1 porcję):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 338.7 kcal, B: 9.3 g, T: 6.3 g, Wp: 56.1 g, F: 10.4 g, WW: 5.6

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie, bezglutenowe 6 łyżek (60g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5g)
  • Len, nasiona 1 łyżeczka (5g)
  • Gruszka 1szt (130g)

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane lekko podgotuj na wodzie (3 min) lub zalej wrzątkiem i poczekaj aż namiękną, wkrój gruszkę i posyp cynamonem oraz nasionami lnu.

3. Owsianka kokosowa (przepis na 1 porcję):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 375.8 kcal, B: 13.2 g, T: 16.2 g, Wp: 41.4 g, F: 6 g, WW: 4.2

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie 5 łyżek (50g)
  • Jogurt naturalny 9 łyżek (180g)
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki (12g)

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem i wiórkami.

4. Owsianka bezmleczna „moc nasion” (przepis na 1 porcję):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 365.7 kcal, B: 13.2 g, T: 16.9 g, Wp: 42.6 g, F: 6.3 g, WW: 4.3

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie 5 łyżek (50g)
  • Napój migdałowy bez cukru 1 szklanka (250g)
  • Słonecznik, nasiona łuskane 1 łyżka (10g)
  • Nasiona chia 1 łyżeczka (5g)

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane ugotuj na napoju migdałowym.

2. W trakcie gotowania, gdy napój odparuje, możesz dodać wody. 3. Ugotowane płatki przełóż do miski i wymieszaj z nasionami

Strefadiabetyka.pl to portal o charakterze informacyjny oraz edukacyjnym, w związku z tym publikowane treści nie zastąpią konsultacji lekarskiej. Przed zastosowaniem się do porad, w szczególności medycznych zawartych w Strefie Wiedzy Diagnosis24 bezwzględnie skonsultuj się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania podanych informacji.

Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
10

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się do newslettera