Czy diabetyk może jeść SŁODYCZE? Przepisy na zdrowe desery

Nieodłącznym elementem życia każdego cukrzyca jest uważne przestrzeganie diety. Jej podstawą jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz rezygnacja z węglowodanów prostych, które powodują gwałtowne wzrosty i spadki poziomu glukozy we krwi. Węglowodany proste, zwane potocznie cukrami, występują w takich produktach jak: cukier, ciastka, słodycze, cukierki, ciasta. Są one nie tylko źródłem pustych kalorii, ale również nie dostarczają żadnych cennych składników odżywczych. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, osoba z cukrzycą powinna ograniczyć do minimum spożywanie węglowodanów prostych. Rekomenduje się także ograniczenie cukrów dodanych (w procesie produkcji i przygotowania potraw) i wolnych cukrów, których źródłem są przede wszystkim cukier, słodycze, ale również miód, soki i napoje owocowe. [1]

Jak zatem poradzić sobie z ochotą na słodkie? Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dobrym zamiennikiem cukru są słodziki, takie jak stewia, ksylitol, erytrol. Nie wszystkie produkty je zawierające będą zdrowym wyborem dla cukrzyka, ale podczas przygotowywania domowego deseru mogą okazać się dobrym substytutem cukru.

Co robić, gdy najdzie nas ochota na słodkie? Nie warto odmawiać sobie wszystkich przyjemności, gdyż w ostateczności możemy osiągnąć efekt przeciwny do zamierzonego i w chwili słabości zjeść więcej niż początkowo zamierzaliśmy. Lepiej zdecydować się na domowe słodkości.

Prawidłowa dieta osoby chorej na cukrzycę to nic innego jak zdrowy sposób odżywiania. Nawet jeśli nie mamy cukrzycy, objadanie się kalorycznymi, pełnymi cukru produktami, nie jest wskazane. Warto szukać alternatywny dla niezdrowych słodyczy. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji zdrowych deserów dla diabetyków opracowanych przez dietetyka mgr Joannę Wójcik.

1. Deser jogurtowy z ananasem i otrębami

Wartości odżywcze dla jednej porcji: 143.4 kcal, B: 5.9 g, T: 4.2 g, Wp: 19.8 gF: 1.4 g, WW: 2

Składniki na 1-ną porcję:

140g jogurtu naturalnego

1 plaster świeżego ananasa (80g)

1 łyżka otrąb orkiszowych

Przygotowanie:

1. Pokrój ananasa w kostkę.

2. Dno szklanej miseczki wyłóż ananasem, zalej jogurtem naturalnym, na wierzch wsyp otręby.

2. Placuszki z kaszy gryczanej

Wartości odżywcze dla jednej porcji: 458,6 kcal, B: 13.2 g, T: 15.5 g, Wp: 65.8 g F: 10.4 g, WW: 6.6

Składniki na 3 porcje:

5 suszonych daktyli

0,5 szklanki mleka 1,5%

100 g kaszy gryczanej niepalonej

100 g jogurtu naturalnego 2%

50 g truskawek

30 g karobu (mączka chleba świętojańskiego)

3 łyżki nasion słonecznika

2 łyżeczki masła orzechowego

1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Kaszę zalej na noc gorącą wodą. Następnego dnia odlej wodę. Pamiętaj, by użyć kaszy niepalonej.

2. Zmiksuj kaszę z daktylami, mlekiem i karobem na gładką masę.

3. Smaż placuszki na małej ilości tłuszczu.

4. W międzyczasie zmiksuj truskawki z jogurtem i masłem orzechowym.

5. Placki polej musem jogurtowo- truskawkowym, posyp nasionami słonecznika.

3. Energetyczna przekąska morelowo – migdałowa

Wartości odżywcze dla jednej porcji: 141,5 kcal, B: 3.2 g, T: 5.2 g, Wp: 18.6 g F: 4 g, WW: 1.8

Składniki na 6 porcji:

145 g suszonych moreli

40 g migdałów

3 łyżki (30 g) płatków owsianych

2 łyżki (12 g) wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Zmiksuj najpierw migdały z 2 łyżkami wody, by uzyskać kleistą, wilgotną mąkę.

2. Dodaj do migdałów płatki owsiane i morele. Miksuj do uzyskania plastycznej pasty.

3. By pasta nie lepiła się za bardzo do rąk, włóż masę na 30 minut do zamrażarki.

4. Podziel masę na 6 równych części i formuj kuleczki.

5. Obtocz w wiórkach.

4. Sorbet malinowy z miętą

Wartości odżywcze dla jednej porcji: 211,6 kcal, B: 4.7 g, T: 9.5 g, Wp: 19.6 g F: 13.2 g, WW: 1.9

Składniki na jedną porcję:

180 g malin

50 ml wrzącej wody

1 łyżka (15 g) siekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki (14 g)  ksylitolu

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko, żeby usunąć pestki.

2. Miętę (kilka listków) drobno posiekaj i dodaj do malin.

3. Ksylitol zalej wrzątkiem, żeby się rozpuścił. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj do malin i wymieszaj.

4. Całość przelej do plastikowego pojemnika i zamrażaj przez minimum 4 godziny. Posyp orzechami.

Źródła:

[1] Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023 stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego s.23

Czytaj więcej