CUKRZYCA CIĄŻOWA — dietetyczny drogowskaz

Jakie są ogólne zalecenia dietetyczne przy cukrzycy ciążowej? Poznaj najważniejsze zasady.

Większość kobiet z cukrzycą ciążową nie musi przyjmować insuliny – wyrównanie poziomu cukru we krwi często można osiągnąć dzięki odpowiedniej diecie. Dieta cukrzycowa to po prostu zdrowa dieta, którą powinna stosować każda przyszła mama. W diecie przyszłej mamy borykającej się z  cukrzycą zalecane są: produkty zbożowe, białkowe (chude mięso i wędliny, ryby, chudy nabiał), warzywa i tłuszcze roślinne. Nie zaleca się spożywać tłuszczy zwierzęcych (w tym tłustego nabiału) oraz węglowodanów prostych (cukier, słodycze, miód, przetworzone owoce).

W komponowaniu swojej diety pamiętaj o następujących zasadach:

  • Zaleca się spożywanie 6 do 8 posiłków: 3 główne posiłki i 3,4 przekąski – taki rozkład sprzyja utrzymaniu w normie glikemii (ilość posiłków ustal ze swoim lekarzem prowadzącym)
  • I śniadanie powinno być spożyte nie później niż o godz. 8.30
  • Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2,5-3 godziny (dopuszczalne przesunięcie czasowe w spo­życiu posiłków do około 0,5 godziny).
  • Główny składnik diety stanowią węglowodany – mają największy udział procentowy w diecie, są głównym źródłem energii, ale mają też największy wpływ na wartość glikemii.
  • W trakcie leczenia dietetycznego należy obowiązkowo badać obecność acetonu w moczu przy pomocy pasków te­stowych. Aceton świadczy o stanie głodu organizmu matki i jest szkodliwy dla płodu. Rozwiązaniem jest spożywanie dodatkowej kolacji.
  • Duże znaczenie ma ważenie produktów; zwróć szczególną uwagę na wagę produktów takich jak: pieczywo, produk­ty zbożowe i owoce.
  • Należy wyeliminować węglowodany proste, takie jak cukier, słodycze, przetwory owocowe, dżem i miód
  • Słodziki i słodycze dla kobiet w ciąży są zabronione
  • W komponowaniu posiłków warto korzystać z Talerza Żywieniowego.

Zalecenia zdrowego żywienia:

Pamiętaj! Jedz różnorodne produkty każdego dnia.

Jedz więcej:

  • Produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze)
  • Różnokolorowych warzyw i owoców – więcej warzyw niż owoców
  • Nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób)
  • Ryb (zwłaszcza tłustych morskich)
  • Produktów mlecznych niskotłuszczowych, zwłaszcza fermentowanych
  • Orzechów i nasion (np. orzechów włoskich, pestek dyni, nasion słonecznika)

Jedz mniej:

  • Soli
  • Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (m.in. kiełbas, wędlin, boczku)
  • Cukru i słodzonych napojów
  • Produktów przetworzonych (tj.: fast food, słone przekąski, herbatniki, batony, wafelki) z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów)

Zamieniaj:

  • Przetworzone produkty zbożowe (np. jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste
  • Mięso czerwone i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy
  • Słodkie napoje na wodę
  • Tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (oleje np. rzepakowy, oliwa z oliwek)
  • Produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszczowe (mleko, jogurt, kefir, maślanka, biały ser)
  • Smażenie, grillowanie na gotowanie, w tym na parze, duszenie lub pieczenie

Bądź aktywna fizycznie i utrzymuj masę ciała w normie.

Pobierz dietę dla kobiet w ciąży:

Materiał przygotowany przez:

Reginę Kijewską – edukatora diabetologicznego, pielęgniarkę, dietetyka

Centrum Medyczne CEMED Łomża

Fragment z diety dla kobiet w ciąży 2000/2200 kcal.

Czytaj więcej