ZDROWE PRZEKĄSKI andrzejkowe dla diabetyków

Andrzejki to czas wróżb, zabaw i oczywiście pysznych przekąsek. Osoby z cukrzycą przygotowując andrzejkowe menu powinny postawić na takie potrawy, które nie wpłyną  negatywnie na wahania poziom cukru we krwi. Oto kilka przepisów na szybkie w przygotowaniu, smaczne i przyjazne dla diabetyków andrzejkowe przekąski.

1. Jaja faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami (przepis na 5 porcji):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 133.2 kcal, B: 10.2 g, T: 7.7 g, Wp: 5.6 g, F: 1.4 g, WW: 0.6

Składniki:

  • Jaja kurze całe 5 x sztuka (280 g)
  • Suszone pomidory 7 x sztuka (49 g)
  • Oliwki czarne 1 x łyżka (15 g)
  • Natka pietruszki 1 x łyżeczka (6 g)
  • Serek naturalny do smarowania, bez cukru  4 x łyżka (100 g)

Przygotowanie:

  1. Jaja ugotuj na twardo.
  2. Oliwki i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
  3. Po ugotowaniu jaja obierz ze skorupki, przekrój na pół, następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do miseczki.
  4. Do żółtka dodaj serek śmietankowy i rozgnieć na pastę, dodaj pokrojone oliwki, suszone pomidory i pietruszkę.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj.
  6. Pastę przełóż na ugotowane połówki jaj.

2. Kolorowa sałatka (przepis na 2 porcje):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 199.9 kcal, B: 7.4 g, T: 10.4 g, Wp: 16.8 g, F: 6.5 g, WW: 1.8

Składniki:

  • Papryka czerwona 1 x sztuka (140g)
  • Papryka żółta 1 x sztuka (140g)
  • Ogórek gruntowy 2 x sztuka (80g)
  • Rukola 1 x garść (20 g)
  • Nasiona słonecznika 2 x łyżka (20 g)
  • Sałata lodowa 4 x liść (80 g)
  • Suszone pomidory z zalewy, odsączone 5 x sztuka (75 g)
  • Bazylia suszona 1 x łyżeczka (4 g)

Przygotowanie:

  1. Słonecznik upraż na patelni bez tłuszczu.
  2. Sałatę podziel na mniejsze kawałki, paprykę, suszone pomidory i ogórka pokrój  kostkę.
  3. Wymieszaj składniki razem, skrop octem, dopraw.

3. Szaszłyki po włosku (przepis na 4 porcje):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 71.4 kcal, B: 4.9 g, T: 4.1 g, Wp: 3.5 g, F: 1.1 g, WW: 0.4

Składniki:

  • Pomidorki koktajowe 12 x sztuka (240 g)
  • Ogórek gruntowy 2 x sztuka (80 g)
  • Ser mozzarella, kulki 10 x sztuka (70 g)
  • Cebula 0,5 x sztuka (50 g)
  • Liście świeżej bazylii 20 x sztuka (20 g)

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój według uznania.
  2. Nabijaj na przemian składniki na wykałaczki.

4. Mini kanapeczki z łososiem, granatem i sosem jogurtowym (przepis na 4 porcje):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 198.4 kcal, B: 11.7 g, T: 6.7 g, Wp: 21.1 g, F: 4.1 g, WW: 2.2

Składniki:

  • Bułeczka pełnoziarnista 2 x sztuka (160 g)
  • Łosoś wędzony 4 x kawałek (120 g)
  • Pomidorki koktajlowe 6 x sztuka (120 g)
  • Jogurt grecki 4 x łyżka (80 g)
  • Sałata 4 x liść (40 g)
  • Kiełki brokuła 1 x łyżka (8 g)
  • Pestki dyni 0,5 x łyżka (5 g)
  • Granat 0,4 x sztuka (40 g)

Przygotowanie:

  1. Bułkę przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj jogurtem, połóż liść sałaty.
  2. Na sałacie ułóż łososia, kiełki i pomidorki.
  3. Danie posyp pestkami dyni i wyłuskanymi ziarenkami granatu.

5. Roladki z cukinii z pesto bazyliowym (przepis na 4 porcje):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 91.8 kcal, B: 2.1 g, T: 7.4 g, Wp: 3 g, F: 1.5 g, WW: 0.3

Składniki:

  • Cukinia 1 x sztuka (300 g)
  • Pesto zielone z bazylii, naturalne 4 x łyżka (80 g)
  • Kiełki z brokuła 4 x łyżka (32 g)

Przygotowanie:

  1. Pokrój cukinię w poprzek w podłużne plastry.
  2. Nałóż cukinię na patelnię bez tłuszczu i trzymaj krótko. Zdejmij jak będzie miękka.
  3. Cukinię posmaruj pesto i nałóż kiełki. Możesz dodatkowo doprawić.
  4. Zawiń w roladki.
Czytaj więcej