LETNIA KUCHNIA diabetyka

Sezon letni w pełni. Dieta diabetyka powinna obfitować w warzywa, zwłaszcza świeże, a tych mamy teraz pod dostatkiem. Nie brakuje też owoców z niskim indeksem glikemicznym (agrest, jagody, borówki, czarna porzeczka, jeżyny, truskawki, maliny, wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki), które mogą być bazą do pysznych dań i dozwolonych deserów. Zajadając dobra natury pamiętajmy jednak, że każdy posiłek powinien być prawidłowo zbilansowany (zawierać zarówno białka, węglowodany złożone jak i zdrowe tłuszcze – wszystko w odpowiednich proporcjach). Warzywa i owoce obfitują m.in. w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które bez dodatku odrobiny oleju, zwyczajnie się nie wchłoną i ich antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie nie będzie miało znaczenia.

Zasady komponowania posiłków:

  1. Warzywa i/lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku (3 porcje warzyw i 2 porcje owoców o niskim IG na dobę).
  2. Produkty zbożowe zawarte w posiłkach muszą być pełnoziarniste. Należy unikać białej mąki. Wybierając pieczywo sklepowe, zwróćmy uwagę aby w składzie nie było niepotrzebnych dodatków, a zwłaszcza słodu jęczmiennego czy karmelu.
  3. Źródłem białka powinny być warzywa, chude sery białe, chude mięsa, drób, ryby, jaja, warzywa strączkowe.
  4. Do posiłków dodajemy zdrowe tłuszcze (olej lniany, olej rzepakowy, orzechy, a gdy nasza dieta obfituje w ryby i owoce morza, również oliwę z oliwek).
  5. Cukier eliminujemy lub zamieniamy na dozwolone słodziki np. ksylitol, erytrol.

Poniżej przedstawiamy 2 przepisy na zdrowe potrawy dla diabetyków opracowane przez dietetyka:

Chłodnik ogórkowy dla diabetyków

Składniki:

– 450 ml jogurtu naturalnego

– 1 duży, świeży ogórek

– 4 rzodkiewki

– łyżka posiekanego koperku

– 1 łyżka ziaren słonecznika

– 1 łyżeczka oleju lnianego

– sok z połowy cytryny

– ząbek czosnku

– sól i pieprz

– 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Przygotowanie:

Zmiksuj jogurt z połową ogórka, czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekane rzodkiewki i drugą połowę ogórka. Wymieszaj wszystko, posyp słonecznikiem i koperkiem. Wstaw do lodówki, aby chłodnik przeszedł smakami. Gotowy chłodnik zjedz z razowym chlebem.

Sorbet dla diabetyków

Składniki:

– 250 g malin lub innych owoców z niskim IG

– 30 g awokado

– 4 łyżeczki ksylitolu

– liść mięty i połówka orzecha włoskiego do dekoracji

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki. Gotową mieszankę przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny. Gotowy sorbet nakładaj do pucharka i udekoruj liściem mięty i orzechem.

Autor: mgr dietetyki Joanna Wójcik

Czytaj więcej