LETNIA DIETA dla aktywnych diabetyków

Lato  to okres podróży, aktywnego wypoczynku w górach, nad morzem, jeziorem. Niektórzy tradycyjnie nocują w hotelu, ale są zwolennicy biwakowania pod namiotem. Jak odżywiać się w trakcie wakacji, aby nie zaprzepaścić efektów leczenia, nie zaniedbać naszego zdrowia? Po pierwsze REGULARNIE, niezależnie  gdzie się znajdujemy, gdzie wypoczywamy, nie możemy zapomnieć o regularnym spożywaniu posiłku. Nie musimy mieć stałego dostępu do piekarnika i płyty indukcyjnej czy gazowej by przygotować wartościowy, zbilansowany posiłek.

        W sytuacji gdy mamy pobyt w hotelu z opcją All Inclusive o regularność posiłku nie musimy się martwić, nie mamy tu jednak możliwości zapoznania się ze składem gotowych potraw: sałatek, zup, sosów, dlatego najbezpieczniej będzie samemu skomponować, np.  sałatkę,  z dostępnych składników: świeże, surowe warzywa zwykle są wyłożone osobno, gdzie mamy możliwość wybrać to, na co mamy ochotę i skropić olejem, unikajmy gotowych sosów vinegret czy majonezowych. Jaja dostępne są pod różną postacią. Często zdarza się, że jest wyodrębniona osoba, która może nam sporządzić jajecznice lub omlet z dowolnymi dodatkami, np. cebulką, szczypiorkiem, pieczarkami, cukinią, pomidorami.  Do obiadu wybierajmy porcję mięsa bez sosu i panierki, do tego warzywa z wody lub grillowane i najlepiej kasze jeśli są dostępne. Stół ze słodkościami omijajmy z daleka, zamiast tego jako deser bezpośrednio po obiedzie możemy wybrać porcję świeżych owoców, których wybór zapewne będzie obfity.

         Kiedy wybieramy się na zwiedzanie nowych zakątków świata pamiętajmy o zabraniu prowiantu, mogą to być przygotowane wcześniej kanapki, babeczki wytrawne, kawałki owoców + orzechy czy pestki zapakowane w pudełeczko, batony energetyczne (przydatne na górskich lub rowerowych wyprawach, ) i oczywiście butelka wody. Pamiętajmy aby posiłki, które ze sobą zabieramy schować do torebki termoizolacyjnej, zabezpieczamy wówczas jedzenie przed namnażaniem się bakterii chorobotwórczych, które mogą wywołać niestrawność i popsuć nam wakacje.

     Poniżej kilka przykładów zbilansowanych posiłków, które szybko możemy przygotować                    i zabrać ze sobą w każdą podróż:

1. Batony marchewkowe (przepis na 6 porcji):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 186.2 kcal, B: 5.5 g, T: 13.2 g, Wp: 10.1 g, F: 3.9 g, WW: 0.9

Składniki:

  • Jabłko 2szt (300g)
  • Marchew 2szt (135g)
  • Jaja kurze całe 2szt
  • Masło ekstra 4 łyżki (40g)
  • Sezam, nasiona 2 łyżki (20g)
  • Migdały w płatkach 2 łyżki (20g)
  • Jagody goji (suszone) 2 łyżki (16g)
  • Otręby owsiane 2 łyżki (14g)
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki (12g)
  • Len, nasiona2 łyżeczki (10g)

Przygotowanie:

1. Zetrzyj na tarce jabłko i marchew. Zmiel siemię lniane, roztop masło.

2. Rozmieszaj widelcem jajko i dodaj składniki. Odstaw na 30 minut.

3. Zagrzej piekarnik do 180 stopni.

4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przełóż „ciasto” na batony i ugnieć.

5. Piecz ok 40 minut cały czas pilnując ciasta.

6. Podziel na 6 batoników. Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

2. Babeczki owsiane (przepis na 5 porcji):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 283.5 kcal, B: 7.1 g, T: 11 g, Wp: 35.1 g, F: 7.5 g, WW: 3.5

Składniki:

  • Maliny 4 x garść (240g)
  • Mleko 2% 0,5 szklanki (125g)
  • Banan zielony 1szt (120g)
  • Płatki owsiane 11 x łyżka (110g)
  • Ksylitol 14x łyżeczka (100g)
  • Mąka migdałowa 5x łyżka (50g)
  • Wiórki kokosowe 3 x łyżka (18g)
  • Masło orzechowe 1 x łyżeczka (15g)
  • Ocet jabłkowy 1 x łyżeczka (3g)
  • Soda oczyszczona 0,6 łyżeczka (3g)

Przygotowanie:

1. Rozpuść sodę w occie.

2. Wymieszaj suche składniki.

3. W oddzielnej misce zmiksuj mokre składniki z bananem. Wymieszaj masy: suchą i mokrą.

4. Wmieszaj w masę maliny.

5. Rozłóż do 5 foremek. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

3. Kanapka z pesto i kiełkami (przepis na 1-ną porcję):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 264.7 kcal, B: 9 g, T: 11.1 g, Wp: 29.2 g, F: 6.4 g, WW: 3

Składniki:

  • Chleb pełnoziarnisty z żyta 2 x kromka (60g)
  • Pesto zielone z bazylii 1 x łyżka (20g)
  • Kiełki rzodkiewki 1 x łyżka (8g)
  • Ser mozzarella kulka 1 x plaster (15g)
  • Pomidor 1 x plaster (25g)

Przygotowanie:

1. Obie kromki chleba posmaruj pesto.

2. Na jednej z kromek ułóż plaster mozzarelli i pomidora

3. Posyp kiełkami

4. Przykryj drugą kromką.

4. Kanapka z bułki pełnoziarnistej (przepis na 1-ną porcję):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 289.7 kcal, B: 14 g, T: 8.3 g, Wp: 35.9 g,F: 6.7 g, WW: 3.5

Składniki:

  • Bułka pełnoziarnista 1 x szt (80g)
  • Polędwica z piersi kurczaka 2 x plasterek (30g)
  • Kiełki brokuła 2 x łyzka (16g)
  • Masło ekstra 1 x łyżeczka (5g)
  • Ogórek 0,5 szt (20g)

Przygotowanie:

1. Z podanych składników złóż jedną kanapkę.

5. Wytrawne kulki mocy (przepis na 3 porcje):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 344.2 kcal, B: 13.7 g, T: 11.3 g, Wp: 40.9 g, F: 9.1 g, WW: 4.1

Składniki:

  • Jarmuż 5 x garść (100g)
  • Papryka czerwona 0,5 szt (70g)
  • Cebula 0,5 szt (50g)
  • Dynia, pestki, łuskane 2,5 łyżki (25g)
  • Sezam, nasiona 1,5 x łyżka (15g)
  • Sok cytrynowy 2 x łyżka (12g)
  • Len, nasiona 2 x łyżeczka (10g)
  • Bazylia (suszona) 2 x łyżeczka (8g)
  • Czosnek 1 x ząbek (5g)
  • Olej rzepakowy 0,5 łyżki (5g)
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) 0,6 x łyżeczka (3g)
  • Sól biała 3 x szczypta (3g)
  • Kuskus razowy 13 x łyżka (170g)

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę w wodzie.

2. Posiekaj na drobno jarmuż, paprykę, cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju.

3. Podduszone warzywa wymieszaj z kaszą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Formuj kuleczki. Weź pod uwagę, że z takiej ilości wyjdą 3 porcję. Postaraj się zrobić równej wielkości kuleczki, których ilość podzielisz na 3 spożycia.

4. Zmiel sezam, siemię i pestki dyni. Z powstałej mieszanki zrób panierkę do kuleczek

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut.

6. Gryczane kulki mocy z soczewicą (przepis na 4 porcje):

Wartości odżywcze 1-nej porcji: 262.5 kcal, B: 11.9 g, T: 7.4 g, Wp: 34.5 g, F: 7.2 g, WW: 3.4

Składniki:

  • Koncentrat pomidorowy 30%, 5 x łyżka (125g)
  • Kasza gryczana niepalona (biała) 6 x łyżka (78g)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche 6 x łyżka (72g)
  • Olej rzepakowy 2 x łyżka (20g)
  • Czosnek 2 x ząbek (10g)
  • Bazylia (suszona) 2 x łyżeczka (8g)
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) 1 x łyżeczka (5g)
  • Kminek mielony 0,8 x łyżeczka (4g)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 4 x łyżka (50g)

Przygotowanie:

1. Ugotuj soczewicę i kaszę.

2. Przeciśnij czosnek przez praskę.

3. Do kaszy dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj i lep kuleczki. Ma ich wyjść 16.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

5. Przepis jest zaplanowany na 4 porcje, tak by na 1 porcje przypadły 4 kuleczki.

Autor: mgr dietetyki Joanna Wójcik

Strefadiabetyka.pl to portal o charakterze informacyjny oraz edukacyjnym, w związku z tym publikowane treści nie zastąpią konsultacji lekarskiej. Przed zastosowaniem się do porad, w szczególności medycznych zawartych w Strefie Wiedzy Diagnosis24 bezwzględnie skonsultuj się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania podanych informacji.

Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
10

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Zapisz się do newslettera