Jesień to pora roku, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowej uwagi i troski. To czas, gdy marzymy o sycących daniach, które rozgrzeją nas od środka i dostarczą niezbędnej energii. Jednak równocześnie jesienne dni są krótsze, a obowiązków jest pod dostatkiem, dlatego nie zawsze mamy czas na przygotowywanie posiłków. Jeśli szukasz pomysłów na dania, które są nie tylko pyszne, ale również szybkie w przygotowaniu, świetnie trafiłaś. W naszym artykule znajdziesz kilka przepisów na sycące dania jednogarnkowe, idealne na jesienny klimat.
Gulasz cukiniowy z soczewicą (przepis na 2 porcje):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 351.4 kcal, B: 33.9 g, T: 6.9 g, Wp: 32.3 g, F: 10.5 g, WW: 3.2
Składniki:
- Cukinia 2 x sztuka (600 g)
- Pieczarka świeża 10 x sztuka (200 g)
- Mięso z piersi indyka bez skóry 0,5 x sztuka (150 g)
- Soczewica czerwona, nasiona suche 8 x łyżka (96 g)
- Natka pietruszki 3 x łyżeczka (18 g)
- Masło extra 2 x łyżeczka (10 g)
- Estragon suszony 1 x łyżeczka (3 g)
- Kurkuma 0,4 x łyżeczka (2 g)
- Tymianek 0,25 x łyżeczka (1 g)
- Mielona papryka słodka 0,2 x łyżeczka (1 g)
- Sól 1 x szczypta (1 g)
- Pieprz czarny mielony 1 x szczypta (1 g)
Przygotowanie:
- Pokrojone w kostkę mięso podsmaż na maśle, dodaj plastry pieczarkarek.
- Zagotuj 500 ml wody, dodaj tartą cukinię oraz mięso z pieczarkami
- Po 5 min do garnka wsyp soczewicę i gotuj razem, mieszając co chwilę.
- Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe (nie dopuść do rozgotowania warzyw).
- Przypraw do smaku solą, kurkumą, pieprzem czarnym i ziołowym, estragonem, tymiankiem i słodką czerwoną papryką.
- Wyłóż porcję na talerz i posyp natką.
Pęczotto z indykiem i zielonym groszkiem (przepis na 2 porcje):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 471.8 kcal, B: 27.5 g, T: 14.2 g, Wp: 54.9 g, F: 10.5 g, WW: 5.5
Składniki:
- Kasza jęczmienna pęczak 7 x łyżka (100 g)
- Groszek zielony, mrożony 1 x szklanka (150 g)
- Mięso z udźca z indyka bez skóry 0,4 x sztuka (150 g)
- Suszone pomidory 8 x sztuka (56 g)
- Olej rzepakowy 2 x łyżka (20 g)
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj osobno.
- Mięso podduś na oleju, dodaj groszek, a po 5 – 7 minutach pokrojone pomidory.
- Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku u lubionymi ziołami.
Kasza gryczana z orzechami (przepis na 1 porcję):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 535.5 kcal, B: 20 g, T: 30.6 g, Wp: 41.1 g, F: 8 g, WW: 4.3
Składniki:
- Kasza gryczana 4 x łyżka (50 g)
- Jaja kurze całe 1 x sztuka (56 g)
- Cebula 0,5 sztuka (50 g)
- Orzechy włoskie 2 x łyżka (30 g)
- Olej rzepakowy 0,5 x łyżka (5 g)
- Tymianek 1 x łyżeczka (4 g)
Przygotowanie:
- Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i chwilkę prażymy (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie.
- Do rondla z kaszą wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut).
- Zdejmujemy rondel z kaszą z ognia i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie prażymy orzechy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem.
- Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę.