Leczenie dietą uważane jest za podstawową metodę leczenia cukrzycy. Należy podkreślić, iż żywienie osób z cukrzycą niewiele różni się od zasad prawidłowego żywienia. Jednak powinniśmy przestrzegać kilku zasad:
Podstawowe zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę:
Zalecenia dietetyczne mogą być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i typu 2.
W cukrzycy typu 2 podstawowym zadaniem jest nie tylko utrzymanie dobrej kontroli metabolicznej choroby, ale także redukcja/utrzymanie masy ciała chorego. W związku z tym — poza wyżej wymienionymi zaleceniami minimalnymi — podstawowe znaczenie ma ogólna kaloryczność diety, która powinna umożliwić choremu powolną, ale systematyczną redukcję masy ciała. Umiarkowane zmniejszenie bilansu kalorycznego (o 500–1000 kcal/d.) powinno umożliwić stopniową utratę masy ciała (ok. 0,5- 1 kg//tydzień).
Źródło energii dla ludzkiego organizmu
Alkoholu nie powinni spożywać chorzy z dyslipidemią, neuropatią i z zapaleniem trzustki w wywiadzie.