Andrzejki to czas wróżb, zabaw i oczywiście pysznych przekąsek. Osoby z cukrzycą przygotowując andrzejkowe menu powinny postawić na takie potrawy, które nie wpłyną negatywnie na wahania poziom cukru we krwi. Oto kilka przepisów na szybkie w przygotowaniu, smaczne i przyjazne dla diabetyków andrzejkowe przekąski.
1. Jaja faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami (przepis na 5 porcji):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 133.2 kcal, B: 10.2 g, T: 7.7 g, Wp: 5.6 g, F: 1.4 g, WW: 0.6
Składniki:
- Jaja kurze całe 5 x sztuka (280 g)
- Suszone pomidory 7 x sztuka (49 g)
- Oliwki czarne 1 x łyżka (15 g)
- Natka pietruszki 1 x łyżeczka (6 g)
- Serek naturalny do smarowania, bez cukru 4 x łyżka (100 g)
Przygotowanie:
- Jaja ugotuj na twardo.
- Oliwki i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
- Po ugotowaniu jaja obierz ze skorupki, przekrój na pół, następnie wyciągnij żółtka i przełóż je do miseczki.
- Do żółtka dodaj serek śmietankowy i rozgnieć na pastę, dodaj pokrojone oliwki, suszone pomidory i pietruszkę.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Pastę przełóż na ugotowane połówki jaj.
2. Kolorowa sałatka (przepis na 2 porcje):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 199.9 kcal, B: 7.4 g, T: 10.4 g, Wp: 16.8 g, F: 6.5 g, WW: 1.8
Składniki:
- Papryka czerwona 1 x sztuka (140g)
- Papryka żółta 1 x sztuka (140g)
- Ogórek gruntowy 2 x sztuka (80g)
- Rukola 1 x garść (20 g)
- Nasiona słonecznika 2 x łyżka (20 g)
- Sałata lodowa 4 x liść (80 g)
- Suszone pomidory z zalewy, odsączone 5 x sztuka (75 g)
- Bazylia suszona 1 x łyżeczka (4 g)
Przygotowanie:
- Słonecznik upraż na patelni bez tłuszczu.
- Sałatę podziel na mniejsze kawałki, paprykę, suszone pomidory i ogórka pokrój kostkę.
- Wymieszaj składniki razem, skrop octem, dopraw.
3. Szaszłyki po włosku (przepis na 4 porcje):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 71.4 kcal, B: 4.9 g, T: 4.1 g, Wp: 3.5 g, F: 1.1 g, WW: 0.4
Składniki:
- Pomidorki koktajowe 12 x sztuka (240 g)
- Ogórek gruntowy 2 x sztuka (80 g)
- Ser mozzarella, kulki 10 x sztuka (70 g)
- Cebula 0,5 x sztuka (50 g)
- Liście świeżej bazylii 20 x sztuka (20 g)
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój według uznania.
- Nabijaj na przemian składniki na wykałaczki.
4. Mini kanapeczki z łososiem, granatem i sosem jogurtowym (przepis na 4 porcje):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 198.4 kcal, B: 11.7 g, T: 6.7 g, Wp: 21.1 g, F: 4.1 g, WW: 2.2
Składniki:
- Bułeczka pełnoziarnista 2 x sztuka (160 g)
- Łosoś wędzony 4 x kawałek (120 g)
- Pomidorki koktajlowe 6 x sztuka (120 g)
- Jogurt grecki 4 x łyżka (80 g)
- Sałata 4 x liść (40 g)
- Kiełki brokuła 1 x łyżka (8 g)
- Pestki dyni 0,5 x łyżka (5 g)
- Granat 0,4 x sztuka (40 g)
Przygotowanie:
- Bułkę przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj jogurtem, połóż liść sałaty.
- Na sałacie ułóż łososia, kiełki i pomidorki.
- Danie posyp pestkami dyni i wyłuskanymi ziarenkami granatu.
5. Roladki z cukinii z pesto bazyliowym (przepis na 4 porcje):
Wartości odżywcze 1-nej porcji: 91.8 kcal, B: 2.1 g, T: 7.4 g, Wp: 3 g, F: 1.5 g, WW: 0.3
Składniki:
- Cukinia 1 x sztuka (300 g)
- Pesto zielone z bazylii, naturalne 4 x łyżka (80 g)
- Kiełki z brokuła 4 x łyżka (32 g)
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię w poprzek w podłużne plastry.
- Nałóż cukinię na patelnię bez tłuszczu i trzymaj krótko. Zdejmij jak będzie miękka.
- Cukinię posmaruj pesto i nałóż kiełki. Możesz dodatkowo doprawić.
- Zawiń w roladki.