Edukacja pacjentów z cukrzycą

KRZYWA cukrowa w ciąży

KRZYWA cukrowa w ciąży

Krzywa cukrowa w ciąży Krzywa cukrowa w ciąży inaczej nazywana jest doustnym testem obciążenia glukozą (OGTT ang. oral glucose tolerance test). Test ma na celu sprawdzenie, jak organizm przyszłej mamy radzi sobie

CZYTAJ DALEJ »
BŁONNIK POKARMOWY w diecie diabetyka

BŁONNIK POKARMOWY w diecie diabetyka

Sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia i samopoczucie człowieka oraz jakość i długość życia. Jednym ze składników żywności mającym znaczny wpływ na zdrowie jest błonnik.

CZYTAJ DALEJ »
CHOROBY SKÓRY w cukrzycy

CHOROBY SKÓRY w cukrzycy

Skóra to jeden z najważniejszych i największych narządów w ludzkim ciele. Jej średnia powierzchnia u osoby dorosłej to 1,5 -2 m 2, a masa (wraz z tkanką podskórną) może dochodzić

CZYTAJ DALEJ »
Rozgrzewające ŚNIADANIA dla diabetyka

Rozgrzewające ŚNIADANIA dla diabetyka

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jego regularne spożywanie ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Będąc diabetykiem należy przestrzegać poniższych zasad: Śniadanie powinno być spożywane w ciągu godziny od

CZYTAJ DALEJ »